images/setany.jpg images/narcisz.jpg images/ut.jpg images/kapu.jpg images/medence.jpg images/tel.jpg
Főoldal Az egyesületről A kertről FotóalbumTevékenység Tagság Elérhetőség

A Dohnányi Kert Egyesület tevékenysége


Idei események


7.13 -- A restaurált vízköpő felavatása és kerti koncert
Dohnányi jó barátja, kamarazenélő partnere és szomszédja, Manninger Vilmos sebészprofesszor saját arcmását készítette el ajándékként, a kerti tó vízköpőjének. A vízköpőre az ostrom alatt célballőttek, majd a telek mélyítették tovább a sérüléseket. A már szinte felismerhetetlenségig roncsolt kerámia restaurálására hosszas keresés után találtuk meg Kőfalvy Vidort, aki nagy szekértelemmel és ingyen restaurálta az eredeti darabot, és készített egy, az időjárást álló másolaltot. Az utóbbikerült fel az eredeti helyére, és szájából tölti a medencét vízzel, ahogy annakidején.
Az eseményt megünneplendő, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ifjú hallgatóiból alakult Nyári Vonósnégyes (Nyári László - hegedű, Guttman Mátyás - hegedű, Berki László - brácsa, Balázs István - gordonka) előadásában az alábbi művek hangzottak el, ezúttal a kertben.

Mozart: G-dúr vonósnégyes
Beethoven: F-dúr vonósnégyes 1. tétel
Schubert: A halál és a lányka 2. tétel
Dohnányi: Desz-dúr vonósnégyes 1. tétel


A ráadás után a közel 30 vendég koccintott, és beszélgettek zenéről, kertről, Dohnányiról. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elismeréssel szólt arról, ahogy az Egyesület ápolja Dohnányi kerti örökségét.
Fotók itt.

6.22 -- A vízköpő támaszának újjáépítése és a vízcsap felszerelése


6.21 -- 6. Közgyűlés
A közgyűlésen elfogadtuk a 2011 évi beszámolót, áttekintettük az Alapítvány anyagi helyzetét, és megbeszéltük az 2 elkövetkező koncert lebonyolítását.

6.1-8 -- A vízköpő másolata a helyére kerül


5.22 -- Műsor a Bartók rádióban a Dohnányi villáról
A Dohnányi Ernő 135 sorozat 5. adása teljes egészében a Széher úti villáról szólt. Becze Szilvia a zeneszerző egykori kertjében készített interjút Alföldy Gáborral kertépítésszel, az Egyesület alapító tagjával és Ruttkay Zsófiával, az Egyesület elnökével. Az egykori kert felidézésében segített az az 1928-ból származó képeslap, amit kertépitészünk hozott magával - a másolata itt látható.

5.14 -- A kapu újrafestve
Önkéntesek újrafestették a kert eredeti, Kuruclei úti kapuját.

4.27 -- Elkészül az esővízgyűjtő
A kertet egykor korszerű öntözőrendszer hálózta be, mely nagy része mára használhatatlanná vált. Az egyre több új növénynek viszont elengedhetetlen a rendszeres öntözés. Az egykori kertészház mai lakói - saját költségen - egy 3000 literes esővízgyűjtőt építtettek, és megoldották hogy ne csak a rózsasort, hanem a lenti rekonstruált részt is lehessen abból öntözni.

4.14 -- Kertészkedés és koncert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tagjaival
Alig két héttel azután hogy a Liszt Ferenc Zeneművészti Egyetemről megkeresték egyesületünket azzal az ajánlattal, hogy oktatók, munkatársak és hallgatók szívesen tennének Dohnányi örökéségének megőrzéséért, egy szombat délután, megérkezett a 10 fős csapat. Lelkesedésükkel az esőt is távoltartották, így sikerült a medence peremét megtisztítani és beültetni virágokkal. A korábban felszínre hozott kőfalakra is jutott növény.

A csapattal a Nyári Vonósnégyes (Nyári László - hegedű, Guttman Mátyás - hegedű, Berki László - brácsa, Balázs István - gordonka) is megérkezett. Ők - mindannyian ifjú hallgatók - éppen nemrég nyerték meg a IX. Országos Dohnányi Ernő Kamarazene verseny kiemelt nívódíját. Miután letették a kerti szerszámokat, elővették hangszereiket, és - a hely szellemétől is ihletetten - eljátszották Dohnányi: Desz-dúr vonósnégyesének első tételét.

A mini koncert és teázás után folytatódott a munka. Meghatottan köszönjük a Nyári Vonósnégyesnek valamint a Liszt Ferenc Zeneművászti Egyetem tanárainak, Dráfi Kálmánnak, Devich Jánosnak és munkatársainak, Furka Beának, Csalló Edinának, Freytag Orsolyának és Sulyok Máriának ezt a kezdeményezésükre létrejött rendkívüli délutánt.

4.6 -- A kapu és kerítés javítása
Önkéntesek kiszabadították a kerítést és a folyondárral borított kaput, hogy hozzá lehessen férni szakmunkásoknak. A kert egyéb részeiről is összegyűjtött száraz ágakat, avart az Önkormányzat szállította el komposztálásra. A II. Kerületi Önkormányzat - kérésünkre - megjavíttatta a kerítést és az omlásnak indult eredeti kő kapuoszlopot. Köszönjűk az együttműködést.

3.10 -- Tavaszi kerttisztítás
Önkéntesek kiszabadították a kerítést és a folyondárral borított kaput, hogy hozzá lehessen férni majd szakmunkásoknak. A kert egyéb részeiről is összegyűjtött száraz ágakat, avart az Önkormányzat szállította el komposztálásra.

2011-es események


11.2 -- 5. Közgyűlés
A közgyűlésen áttekintettük év eseményeit, elfogadtuk a pártoló tagsági jelentkezéseket, valamint áttekintettük az Egyesület anyagi helyzetét. A jövő évi tervek között az alsó kerítés és kapu rendbetétele halaszthatatlan feladat.

10.18 -- A vizköpő restaurálása meg kezdődik
Hosszas keresés után találtuk meg azt a hivatásos kőrestaurátort, aki elvállalta a vízköpő restaurálását. Még a fagyok beállta előtt leszedte a Manninger Vilmost ábrázoló kerámia arcot, melyet háborús lövésnyomok és a fagyok felismerhetetlenné roncsoltak az évtizedek során.

9.18 - 10.10 A kerti utak restaurálása megkezdődött
A kertben sok helyen már nem is látszottak az eredti széles, sétálásra sőt kocsibehajtásra is alkalmas, terméskő fallal szegélyezett utak.

Önkéntes és részben fizetett munkával kiástuk a kőfalakat a föld alól, helyreállítottuk az utak szerkezetét a medence fölött és körülötte.

9.17 -- Kerti koncert
A Kulturális Örökség Napjai 2011 rendezvénysorozat részeként idén is szerveztünk nyilvános koncertet. A műsor első felében a Semmelweis Vonósnégyes (Kelemen László, Székely György , Ostoros Gyula, Asbót Richard) Haydn és Mozart műveket játszott, majd Prunyi Ilona Liszt-díjas zongoraművész, aki Egyesületünk tagja is, Dohnányi Vízesés c. műve mellett Liszt darabokat szólaltatott meg. A kertben messze szállt a zene, így azok is élvezhették, akiknek már csak a füvön, a buxusbokrok alatt jutott hely. Idén - a beléptidíj melett is - jóval többen érdeklődtek, mint az 50 ülőhely, de volt aki pokróccal érkezett. A koncert után vezetés volt a kertben, Szlabey Dorottya mesét Dohnányi itteni életéről és a villa további sorsáról.
A koncert bevételét a medence és környéke restaurálására fordítjuk. Ländler, Canzone, Vízesés, Szvit régies stílusban, Pastorale valamint Delibes-Dohnányi: Coppelia valcer.


8.08 -- Hírlevél


5.20 -- 4. Közgyűlés
A közgyűlésen elfogadtuk az éves beszámolót, megterveztük az év további programját, az őszi koncertet, elfogadtuk a pártoló tagsági kérelmeket, valamint megbeszéltük a kert restaurálás prioritásait.

4.17 -- Tavaszi kerttisztítás önkéntesekkel
A hosszú tél után lassan felébredt a kert is. A tavalyi munkák eredménye idén is jól látszik: a medence körül süt a nap, az eredetihez hasonló lépcsőn sétálhatunk oda. Ezúttal az alsó kertben egy folyondároktól teljesen benőtt fát szabadított ki egy lelkes csapat. Az alsó keritésről pedig több autó nagyságú kúszónövényt szedtünk le.

2010-es események

A 2010 évi közhasznúsági jelentés összefoglalja az Egyesület 2010 évi tevékenységét és anyagi helyzetét.

12.10 3. Közgyűlés
...melyen megvitattuk az Önkormányzattól kapott levél tartlamát, és új pártoló tag felvételéről döntöttünk.

11.30 -- A fotóalbum elkészült


9.19 -- Dohnányi koncert
A Kulturális Örökség Napjai 2010 rendezvénysorozat részeként Prunyi Ilona Liszt-díjas zongoraművész a Dohnányi műveit szólaltatta meg. Elhangzott: Ländler, Canzone, Vízesés, Szvit régies stílusban, Pastorale valamint Delibes-Dohnányi: Coppelia valcer.
A koncert iránt több mint 150-en érdeklődtek, vidékről, sőt külföldről is. A web oldalunkon megjelenő híradás előtt már a Bartók rádió is kiemelte az eseményt, így nagyon hamar beteltek a koncert. Csak 45 embernek tudtunk helyet biztosítani, és az időjárás miatt beltéren hangzottak fel a művek de így is igazi koncert hangulatot teremtett a Dohnányi tolmácsolásáról híres művésznő, akivel - egy pohár bor mellett - el is beszélgethettek a vendégek. Majd a résztvevők - néhány, külön erre a programrészre visszatért látogatóval együtt - körbejárták a kertet, és halhattak a kerthez és a villához fűződő emlékekről. Fotók is készültek.
Minket, szervezőket is meglepett az óriási érdeklődés, és a megjelentek lelkesedése.
Csoda hogy ilyen kert még van, és maradjon is meg - búcsuzott az egyik vendég.

8.3 -- Vezetőségi ülés: koncert előkészítés


7.20 -- Prunyi Ilona Liszt-díjas zongoraművész
elfogadta felkérésünket egy őszi Dohnányi- koncertre.

7.14 -- Egy ősfa a szomszédos építkezés áldozata
A mai délelőtt egyszercsak közelről sivított fel egy motoros fűrész. Ahogy várni lehetett, a szomszédban zajló, 3 házat egy nyeles telekre zsúfoló, és a növényzetet semmilyen módon nem védő építkezés során megszületett az első fa áldozat. Az egyik ősfenyő, épp a kerités mellett és az egyik ház tőszomszédságában, az építkezés során kiszáradt, miután a gyökerét kitakarta, letarolta a beton alapozásnak teret adó földmunka, amit aztán senki nem fedett vissza. Igy nem maradt más hátra, mint a "magától kiszáradt" fát kivágni.
Miért van az, hogy a jelenlegi hatályos jogszabályok már nem védik a fákat, mint korábban?
És méginkább: miért építkezik valaki zöldövezetben úgy, hogy nem vigyáz évtizedes fákra?

Íme a képek.

7.13 -- Válasz az Önkormányzattól
Több mint 4 hónap után válasz érkezett együttműködést kezdeményező javaslatunkra a II. kerületi Főpolgármesterhelyettestől. Noha mi bemutatkozó beszélgetést, tervek egyeztetését kértük, erre nem került sor. Sajnos az Önkormányzat nem tudja elkötelezni magát pillanatnyilag egy formális együttműködésre. Ugyanakkor leszögezi a levél: "Ez természetesen a mi sajnálatos anyagi hiányosságainkból fakad, az Egyesület céljaival egyetértünk, az Alapszabályban foglaltakat és a tagok erőfeszítéseit elismerésre méltónak tartjuk." Tehát még több feladat és felelősség hárul ránk, az Egyesületre, hogy az elismert célokat saját erőből igyekezzünk megvalósítani. Legközelebbi közgyűlésünkön értékeljük az új helyzetet.

7.10 -- Fotók a nyári kertről
Kelle Emese pártoló tagunk profi fotókat készített a nyári kertről - itt láthatók.

7.6 -- A Nyék-Kurucles Egyesület vezetőségének látogatása.


6.25 -- A lépcső rekonstrukciója elkészült. Minen lépcsőfokot pótolni kellett - a fotókon látható az eredmény.


6.17 -- 2. Közgyűlés, melyen új pártoló tagok felvételéről döntöttünk.


5.15 -- Rendezési tervvel kapcsolatos észrevétel
A Dohányi kert közvetlen szomszédjában három ház épül, melyek a jelenlegi szabályzat értelmében egyetlen társasháznak minősül. A környéken nem ez az első eset az ilyen, tömegével és épitési technológiájával az ökoszisztémát károsító, küllemével a környék hagyományaitól elütő építkezésre. Ezért is fordultunk a Nyék-Kurucles Egyesülettel együtt a II. kerület főépítészéhez, kérve az ilyen épitkezést lehetővé tevő rendelet felülbirálását, és a témáról civil párbeszéd kezdeményezését.

5.15 -- Megszületett az Egyesület honlapja
Egyelőre ideiglenes és egyedi kézi munka, de a legfontosabb információk már elérhetők a neten. Szeretnénk majd angol nyelvű változatot is és profi fotóalbumot.

4.10-11 -- Kertgondozás önkéntesekkel
A nyilvánosan meghirdetett felhivásunkra reagáló civil szervezetekkel (Monte Corona Egyesület, Civilek a Palotanegyedért Egyesület) és önkéntesekkel egy áprilisi hétvégén használhatóvá tettük a kaput, a kert több részén kiszabadítottuk a nemes növényeket, elkezdtük az eredeti kerti elemek kiszabaditását, a fa lépcsők rekonstrukcióját - ld. a fotókat. Noha vasárnap az eső elmosta a férficsapat reggeli részvételét, így is sokra jutottunk. Köszönet mindenkinek a kemény munkáért.

3.5 -- Együttműködési kezdeményezés
A egykori Dohnányi Kert részét képezi két önkormányzati ingatlan. Az egységes és koncepciózus kertgondozás és rekonstrukció érdekében együttműködési szerződési javaslattal kerestük meg Dankó Virág Alpolgármester Asszonyt. Várjuk a válaszát.

2.19 -- Pályázat a kert rekonstrukciójára
Alföldy Gábor Europa Nostra díjas tájépépítész alapító tagunk vezetésével felvázoltuk a szakszerű rekonstrukciós munkák ütemtervét, és beadtuk első pályázatunkat a megvalósításához szükséges anyagi forrásokra.