images/setany.jpg images/narcisz.jpg images/ut.jpg images/kapu.jpg images/medence.jpg images/tel.jpg
Főoldal Az egyesületről A kertről FotóalbumTevékenység Tagság Elérhetőség

A Dohnányi Kert Egyesület

2009 őszén civil kezdeményezésként megalakult a Dohnányi Kert Egyesület. Dohnányi Ernő, a világhírű zeneszerző és zongorista budai otthonának mai lakói, környékbéliek, szakértő tájépítész, történeti ökológus, valamint a zenei és kultúrális élet jeles képviselői fogtak össze, hogy villáját körülvevő egykori kert eredeti funkciója, művészeti, kultúrtörténeti és ökológiai értékei megőrződjenek és méltó módon váljanak ismertté a szűkebb és tágabb – hazai és nemzetközi – közönség számára.

Az Egyesület fő céljai

  • A Budapest II. kerületben a Széher út és a Kuruclesi út között ma négy telekkönyvi számon nyilvántartott, az egykori Dohnányi-villa egységes kertjét képező telkeken (a továbbiakban, a kert) az eredeti kert funkciójának és jellegének megőrzése, növényzetének fenntartó ápolása. A történelem során elpusztult kerti elemek rekonstrukciója, a kert eredeti terv szerinti, szakszerú helyreállítása.
  • A kert zenetörténeti hagyományinak ápolása, Dohnányi és tanítványai emlékének őrzése.
  • Az Önkormányzattal és helyi civil szervezetekkel együttműködve a kertet megismertetni az érdeklődőkkel lokálpatrióta, nemzeti és nemzetközi szinten. Dohnányi Ernő szelleméhez méltó módon, zenei, kulturális illetve kerttörténeti értékek bemutatására megfelelő formákat kialakítani (pl. többnyelvu web információs oldal, szak egyetemmel, helyi iskolával való együttműködés, alkalmi koncert, kiállítás).
  • A kerttörténet és kertészeti hagyományok kutatása és felelevenítése, illetve ilyen hagyományok helyi megteremtése (pl. nyitott kertek napja), és ezek által a kertkultúra fejlesztése.
  • A kert megőrzésében az emberek, egyesületek, gazdasági szereplők valamint önkormányzati szervek és intézmények együttmuködésének előmozdítása.
Az alapító dokumentumban elolvashatja a további részleteket.
Az éves tevékenységekről a következő közhasznúsági jelentések számolnak be: 2010 évi, 2011 évi, 2012 évi, 2013 évi.
A további évek tevékenységéről készült éves beszámolók: 2014 évi, 2015 évi, 2016 évi.
Pénzügyi beszámolók: 2013 évi, 2014 évi, 2015 évi, 2016 évi.